📖 Tudatos táplálkozás
Egyszerű szokások és a kíváncsiság a kulcs. Ismerd meg a tested ritmusát. Étkezz nappal, konzisztensen. Érdeklődj, fedezd fel az ételeket és hogy hogy érzed magad utána. Kísérletezz és egyél lassan!
Valószínűleg közel se ugyanaz az élmény elolvasni egy könyvet a rengeteg példával, mellék-sztorival, érdekes kifejtésekkel, mint egy rövidítést a Blinkist applikáción, de megpróbálom összefoglalni, mit vittem el belőle. 1
Fontos tudnunk, mit és mikor eszünk, nem csak a tápanyagok típusát ismerni. Az emésztés során a szénhidrátok glükózzá alakulnak, amit az inzulin sejtekbe juttat, energiát biztosít. Az egyszerű szénhidrátok gyorsan emelik a vércukorszintet, túlzott inzulin pedig gátolja a zsírégetést. A komplex szénhidrátok lassan emelik a vércukorszintet, támogatva a zsírégetést. Az étkezés 75%-át reggelire és ebédre időzítsük, és kísérletezzünk az időszakos böjttel. Az inzulin rezisztensebb lesz a nap múlásával, esténként nehezebben ürül a glükóz a vérünkből. Lassú étkezéssel figyeljünk oda a testünk jelzéseire - előbb észleljük majd, ha tele vagyunk - és készítsünk egészséges nassolnivalókat, vásároljunk egészséges alapanyagokat.
Elvihető feladatok:
Olvass utána a komplex szénhidrátoknak, ételeknek, alapanyagoknak és próbáld meg beépíteni a következő vásárlás során
Csinálj legalább egy egészséges rágcsálnivalót, hogy legyen otthon
Csináld továbbra is az időszakos böjtöt 2
Kezdd kicsiben, fókuszálj a reggelire, hogy tudnál változatos, gazdag ételeket az asztalra tenni
Ha izgalmas reggeliket tudsz már csinálni és tudatos vagy, próbálj meg heti egyszer főzni valamit
2 hétig amíg el nem kaptam a COVID-ot 16 óra böjt, 8 óra evés időablakkal kísérleteztem 2100 kalória bevitellel - több, mint 2.5kg lement és egyre könnyebben ment a kalóriaszámlálás is -, most hogy meggyógyultam átállok a 14/10 -re és a könyv hatására nem a reggelit, hanem a vacsorát hagyom el (7:30 - 17:30)